Gluten to niezbędny element ludzkiego pożywienia.
artykuły katalog iota pisz
Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak rzeczywiście jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, którą na ogół możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Naturalnie gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się również fundamentalnym składnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia oraz przygotowywania innych potraw. To przykre, wada ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy muszą spożywać produkty, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby powinny unikać pospolitego pieczywa a również wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, skutkiem tego nietolerancja glutenu powoduje liczne problemy. Na szczęście na to też odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w każdym calu wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi produktami, jakie nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – możemy rozpocząć nowy, zdrowy etap żywienia. Wypada jednakże pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną przezorność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.