Gluten to niezbędny element ludzkiego jedzenia.
teksty wszystko o kobietach com
Nie wszyscy niemniej jednak wiedzą, czym tak w samej rzeczy jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, jaką w większości wypadków jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Rzecz jasna gluten dzięki obecności w zbożach staje się także bazowym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia oraz przygotowania innych potraw. Niestety, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie tolerują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać produkty, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać pospolitego pieczywa a także wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, skutkiem tego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to także odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkiem wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednakże pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną ostrożność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.