Gluten to konieczny element ludzkiego pożywienia.
katalog zmyslowakobieta
Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak w istocie jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, którą na ogół jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Oczywiście gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się także bazowym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, które sprzyjają nam do pieczenia oraz przygotowywania innych dań. To przykre, wada ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek i namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać artykuły, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać pospolitego pieczywa a także wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, właśnie dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to też znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w całości wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – możemy rozpocząć oryginalny, zdrowy etap żywienia. Wypada jednakże pamiętać, że gluten może być wszędzie, co winno wzmóc w nas pewną przezorność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeśli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.