Gluten to niezbędny czynnik ludzkiego jedzenia.
strony dojrzała kobieta
Nie wszyscy jednakże wiedzą, czym tak w rzeczy samej jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką zwykle jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Rzecz jasna gluten dzięki obecności w zbożach staje się także fundamentalnym składnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowania innych dań. To przykre, ułomność ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać towary, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać zwykłego pieczywa a też wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, właśnie dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to też znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która na wskroś wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć nowy, zdrowy etap żywienia. Należy niemniej jednak pamiętać, że gluten może być wszędzie, co winno wzmóc w nas pewną przezorność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.